Normal_8136

AMSTERDAM - De kwaliteit van de zorg in Nederlandse ziekenhuizen wordt steeds beter. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), zo meldt de Metro.

Volgens het rapport, Resultaat Telt, komt dit door de goede samenwerking tussen inspectie en de ziekenhuizen. Ieder jaar meet de inspectie de kwaliteit van de zorg.

Een woordvoerder van de IGZ, Wilbert Ransz, zegt dat deze samenwerking er voor zorgt dat ziekenhuizen een goed beeld krijgen van waar ze zich kunnen verbeteren.

De inspectie gaat ieder jaar met de ziekenhuizen, medisch specialisten en wetenschappelijke organisaties om de tafel zitten om de punten te bepalen waarop het ziekenhuis wordt gecontroleerd. Ieder jaar zijn deze punten verschillend. "Als een ziekenhuis op een bepaald punt honderd procent scoort heeft het geen zin om daarop te blijven controleren", aldus Ransz.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) is tevreden met de uitkomsten van het rapport, maar ziet nog wel enkele verbeterpunten. "Het aantal medische fouten moet naar beneden en ziekenhuizen moeten zich specialiseren. Dat komt de kwaliteit ten goede", zegt woordvoerder Nicole Velthuis.

Om de patiënt beter te kunnen laten kiezen moeten bovendien de prestaties van artsen en ziekenhuizen transparanter worden, stelt Velthuis.

© Nationale Zorggids / Jannes Oosterveld