Normal_11021

UTRECHT - Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) organiseert op 15 november een congres over de resultaten van het vijf jaar durende onderzoek naar de patiëntveiligheid in 93 Nederlandse ziekenhuizen, waarin het zogeheten VMS Veiligheidsprogramma centraal staat.

Het VMS Veiligheidsprogramma is in het leven is geroepen om ziekenhuizen zo goed mogelijk te ondersteunen en te adviseren op het gebied van veiligheid. Eind dit jaar loopt het programma af.

De spil van het programma is het zogeheten veiligheidsmanagementsysteem (VMS), waarmee ziekenhuizen risico's voor de patiënt kunnen beheersen en (onbedoelde) schade aan de patiënt kunnen verminderen. Het systeem signaleert continu eventuele risico's, voert verbeteringen door en houdt controle over het veiligheidsbeleid.

Volgens beroepsvereniging V&VN zijn met de hulp van het VMS Veiligheidsprogramma de eerste structurele stappen gezet naar een systematische aanpak van het patiëntveiligheidsbeleid in ziekenhuizen.

Andere partners van het VMS Veiligheidsprogramma zijn de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Orde van Medisch Specialisten en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz