Normal_11458

ROTTERDAM - Het Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Utrecht gaan een deel van de opbrengst van de televisieshow ‘Sta op tegen kanker' gezamenlijk besteden aan het internationale onderzoeksproject Center for Personalized Cancer Treatment, zo meldt het Erasmus MC.

Met de 1,2 miljoen euro gaan de onderzoekers DNA analyseren uit tumorweefsel van patiënten met borst- en darmkanker, zowel voor als na de behandeling. Zo kunnen de genetische veranderingen worden vastgelegd.

"Wij zijn ervan overtuigd dat dit ons zal helpen vast te stellen welke patiënten waarschijnlijk op een specifiek kankergeneesmiddel zullen reageren", zegt professor Emile Voest, een van de onderzoeksleiders. "Ook voorkomen we dat patiënten onnodig giftige geneesmiddelen krijgen waar ze geen baat bij hebben."

‘Sta op tegen kanker' wordt georganiseerd door KWF Kankerbestrijding in samenwerking met het Amerikaanse Stand Up To Cancer. Het bedrag dat aan het Center for Personalized Cancer Treatment is besteed, werd opgehaald tijdens de tv-actie in 2010.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz