Normal_4934

TILBURG (ANP) - De Universiteit van Tilburg heeft woensdag met onmiddellijke ingang hoogleraar Diederik Stapel op non-actief gesteld. De hoogleraar cognitieve sociale psychologie heeft in zijn publicaties gebruikgemaakt van gefingeerde gegevens, aldus het college van bestuur in een verklaring.

Volgens rector magnificus prof. dr. Philip Eijlander keert hij niet meer terug naar de universiteit. Eijlander stelt dat ontslag op staande voet niet is uitgesloten. Stapel krijgt geen vertrekregeling aangeboden.

Een speciale commissie onder leiding van oud-voorzitter W. Levelt van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen KNAW zal onderzoeken bij welke publicaties van Stapel valse data zijn gebruikt.

Stapel was ook decaan van een Tilburgs onderzoeksinstituut. De professor, die vaak in de publiciteit kwam, werkte enkele weken geleden nog mee aan een publicatie van drie hoogleraren, waarin werd gesteld dat bewezen was dat vleeseters 'egoïstisch' en 'hufterig' zijn. De universiteit heeft zijn gegevens al van internet gehaald. Rector magnificus Philip Eijlander geeft woensdagavond een toelichting op de kwestie.