Normal_7302

UTRECHT - De meeste KNO-artsen kiezen voor behandeling die in overeenstemming is met richtlijnen. Promovendus Mark Aarts van de Universiteit Utrecht vergelijkt diverse internationale richtlijnen voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met het 'obstructieve slaap-apneusyndroom', een aandoening waarbij ademstilstanden optreden tijdens de slaap.

Hij laat zien dat de richtlijnen zich richten op verschillende aspecten van de ziekte. Daarnaast tonen de richtlijnen in veel gevallen verschillen in genoemde levels of evidence, verschillen in geciteerde studies en regelmatig tegenstrijdige conclusies.

Evidence-Based Case Reports
Aarts benadrukt de toegevoegde waarde van Evidence-Based Case Reports (EBCR's). Een EBCR begint met een kennislacune in de praktijk met betrekking tot diagnose, prognose, of therapie. Door een expliciete en transparante aanpak wordt het beste bewijs bondig samengevat. Zodanig dat dit van toepassing is op specifieke klinische vragen.

EBCR's kunnen worden gebruikt om de richtlijn panel consensus sessies te ondersteunen. Ze dragen zo bij aan verbetering van evidence en richtlijnen in de KNO-heelkunde.

Mark Aarts promoveert morgen aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

© Nationale Zorggids