Normal_7556

LONDEN - In het Brits medische tijdschrift The Lancet stond een artikel van de redactie met de vraag of verdriet als "geestelijke ziekte" mag worden gezien. In dat geval zouden artsen een medische behandeling mogen geven. De auteurs waarschuwen dat dat binnenkort vaker zal gebeuren wanneer geplande veranderingen in een belangrijk handboek voor diagnostiek in de psychiatrie doorgevoerd gaan worden, zo meldt The Telegraph.

De redacteurs leggen uit dat de volgende herziene vijfde uitgave van het Amerikaans handboek (DSM) voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen in zoverre van de vorige edities zal afwijken dat artsen verdriet, ontstaan na bijvoorbeeld het verlies van een geliefde, kunnen gaan classificeren als een depressie in plaats van een normale rouwperiode.

De DSM (Diagnostic and Statistical Manual) wordt in de meeste landen gebruikt in de psychiatrische diagnostiek en wordt opgesteld en getoetst door de American Psychiatric Association for Mental Disorders. De ziekten die in het handboek worden beschreven worden gegroepeerd op basis van symptomen. Op dit moment wordt een versie van de vierde editie gebruikt, DSM-IV-TR. In 2013 wordt de vijfde editie verwacht (DSM-V).

De auteurs zijn bezorgd dat menselijke emoties steeds makkelijker worden ´gemedicaliseerd´. Artsen zouden volgens hen voor deze mensen meer tijd moeten nemen en meer empathie moeten tonen en zich minder snel moeten verleiden tot het uitschrijven van medicatie.

Met de huidige DSM-richtlijnen zal een psychiater bij een vermoeden van een 'ernstige depressieve stoornis' eerst nagaan of de patiënt onlangs een dierbare heeft verloren. Dit leidt meestal tot de 'diagnose' dat er sprake is van bijvoorbeeld gevoelens van intens verdriet. Wanneer de voorgestelde veranderingen in de vijfde editie doorgevoerd worden, wordt een grens gesteld aan de duur dat er gerouwd mag worden; wanneer de symptomen van rouw langer dan twee weken duren kan het worden gediagnosticeerd als een depressie.

De auteurs concluderen dat rouw geen ziekte is en dat het nuttig is de verwerking van het verlies van een geliefde te blijven beschouwen als een normaal menselijke aspect.

© Nationale Zorggids