Normal_9630

UTRECHT - Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) vindt het onbegrijpelijk dat zorgverzekeraars betalingen hebben opgeschort omdat de zorg verleend is door een verpleegkundige en niet door een psychiater.

De beroepsvereniging van zorgprofessionals heeft als reactie op een artikel in de Volkskrant hierover een brief gestuurd aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) waarin zij schrijven dat verpleegkundigen belemmerd worden in hun werk op basis van ‘onjuiste informatie en oneigenlijke argumenten'.

"In het artikel wordt de verpleegkundige neergezet als niet-gekwalificeerde hulpverlener, terwijl in de curatieve ggz verpleegkundigen DBC's mogen openen", zegt Marian Kaljouw, voorzitter van de V&VN.

DBC, of diagnosebehandelcombinatie, is een code in de gezondheidszorg die het traject beschrijft van alle aan een patiënt geleverde zorg. De DBC-systematiek wordt gebruikt om de complete behandeling van een patiënt als geheel bij de zorgverzekeraar te declareren.

Over de tarieven van een deel van de DBC´s kunnen het ziekenhuis en de zorgverzekeraars onderhandelen, maar aan het grootste deel is door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een vast tarief toegekend.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz