Normal_10796

AMSTERDAM - De Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH) in Amsterdam heeft afgelopen woensdag aan 27 professionals in de publieke gezondheid een diploma of certificaat mogen geven overhandigen voor het afronden van de medische vervolgopleiding arts Maatschappij & Gezondheid of voor de opleiding Master of Public Health.

Publieke gezondheid (of sociale geneeskunde) gaat over de gezondheid van groepen mensen. De publieke gezondheidszorg is ontstaan in de tijd van de industriële revolutie. Artsen begonnen toen te vragen om collectieve maatregelen, zoals het aanleggen van riolering, om de gezondheid van de bevolking te kunnen verbeteren.

"We hebben sinds die tijd al veel bereikt, maar ook nu zijn er nog veel uitdagingen. In de jaren 80 was daar ineens de aids-epidemie, die nu in het westen weliswaar onder controle is, maar in Afrika nog steeds veel levens eist", zegt Niek Klazinga, hoogleraar sociale geneeskunde aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam en als decaan verbonden aan de Academische Opleidingswerkplaats AMC/NSPOH (AOWP).

"Op dit moment is ook veel aandacht voor het gebruik van antibiotica in kippenvoer. Dat lijkt op het eerste oog weinig te maken te hebben met de volksgezondheid, maar het overmatig gebruik van antibiotica kan resistentie tegen antibioticum veroorzaken."

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz