Normal_10826

GENÈVE (Novum/AP) - Myanmar heeft de afgelopen maand twaalf medewerkers van internationale hulporganisaties gearresteerd. Dat heeft Adrian Edwards, een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, vrijdag gezegd. Slechts één hulpverlener is tot dusver vrijgelaten.

Vier Myanmarezen die werkzaam zijn voor UNHCR werden in juni aangehouden, aldus Edwards. Een van hen is vrijgelaten. Daarnaast zijn twee werknemers van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en zes van Artsen zonder Grenzen opgepakt.

Volgens Edwards hadden sommige arrestaties plaats in de westelijke deelstaat Rakhine, waar vorige maand de noodtoestand werd afgekondigd naar aanleiding van geweld tussen inheemse, boeddhistische Rakhines en islamitische Rohingya's. De Rohingya's, die oorspronkelijk uit Bangladesh komen maar al honderden jaren in Myanmar wonen, worden door veel Myanmarezen als illegale migranten beschouwd.

Edwards zei dat het onduidelijk is waarom de hulpverleners zijn gearresteerd. De VN proberen met de twaalf in contact te komen.