Normal_11119

AMSTERDAM - Meer dan de helft van de tandartsen weet te weinig over bloedoverdraagbare aandoeningen terwijl er in tandartspraktijken nog geregeld prikincidenten plaatsvinden, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Wetenschappers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en Vrije Universiteit medisch centrum in Amsterdam onderzochten de risico's van prik- en spatincidenten in Nederlandse tandartspraktijken. Ook werd de effectiviteit van PrikPunt onder de loep genomen. Dat is het telefonische meldpunt waar artsen en hun assistenten dit soort voorvallen kunnen melden.

De vragenlijsten die de onderzoekers naar 1442 tandartspraktijken stuurden werden door 487 tandartsen ingevuld teruggestuurd. Uit de gegevens bleek dat 32 procent van de tandartsen in 2008 wel eens een of meer prikincidenten had meegemaakt. Van dit percentage zocht 45 procent geen medische hulp.

In 16 procent van de meldingen ging het om hoogrisico-incidenten waarbij kans was op een hiv-besmetting. De meeste meldingen werden gedaan nadat er bloedcontact was geweest door verdovingsnaalden en schoonmaakwerkzaamheden.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz