Normal_11950

UTRECHT - Onderzoek van de Utrechtse onderzoekers Carolien Sino, Aukje Munnik en Marieke Schuurmans heeft aangetoond dat een groot aantal thuiszorgverpleegkundigen zich verantwoordelijk voelen voor het verbeteren van het medicatiegebruik van oudere patiënten, maar tegelijkertijd is hun kennis op dit gebied is nog voor verbetering vatbaar. Het onderzoek is afgelopen maand gepubliceerd in de International Journal of Older People Nursing.

Thuiszorgverpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen bij het opmerken van problemen als gevolg van medicatiegebruik. Daarvoor is echter noodzakelijk dat zij voldoende kennis hebben van bijvoorbeeld bijwerkingen en medicijninteracties. Sino en collega's onderzochten onder leden van Verpleging & Verzorging Nederland hoe het is gesteld met de kennis over medicijnen die frequent door ouderen worden gebruikt.

147 verpleegkundigen vulden een online-vragenlijst in die zowel hun kennis toetste als naar hun meningen en standpunten vroeg. Op het kennisgedeelte beantwoordden de deelnemers gemiddeld 76 procent van de vragen correct. De kennis over medicijninteracties en bijwerkingen (beide gemiddeld 77 procent correct) was iets beter dan de kennis over contra-indicaties (73 procent). De meeste verpleegkundigen (80,3 procent) gaven daarnaast aan dat zij zich verantwoordelijk voelden om de situatie te verbeteren als zij zagen dat ouderen hun medicatie niet goed gebruikten.

Hoewel in het onderzoek specifiek werd gevraagd naar frequent door ouderen gebruikte medicijnen beantwoordde slechts 30 procent van de deelnemers tussen de 80 en 100 procent van de vragen correct. Deze bevindingen komen overeen met die van eerdere studies die concludeerden dat de kennis van verpleegkundigen over medicijnen beter kan. Diverse (na)scholingsactiviteiten kunnen hierbij helpen.

© Nationale Zorggids / Martijn van Noppen