Normal_12087

AMSTERDAM - Ongeveer een kwart van de terminale kankerpatiënten die door hun huisarts wordt begeleid heeft te maken met ´ondraaglijk lijden´. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam onder 148 kankerpatiënten van 44 Utrechtse huisartsen, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bij de ene helft van de gevallen gaat het om ondraaglijke medische symptomen, zoals zwakte, pijn en slaapstoornissen. De andere helft lijdt vooral aan psychologische, sociale en existentiële aspecten van de ziekte en het sterven.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de patiënten vooral kracht putten uit de steun en liefde van hun naasten (67 procent) en uit het geloof (40 procent). Ook heeft een positieve levenshouding een heilzaam effect (bij 27 procent van de patiënten).

De VU-wetenschappers concluderen dat artsen het psychologische, sociale en existentiële lijden nog onvoldoende registreren en dat ze daarom hun patiënten daarin ook niet voldoende kunnen begeleiden.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz