Normal_12300

HOORN (Novum) - Een 48-jarige gynaecoloog is volgens de rechter schuldig aan het overlijden van een baby in het Westfriesgasthuis in Hoorn. De man werd maandag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf. Ook mag hij als hij de komende twee jaar nog een keer in de fout gaat, zijn beroep een jaar niet uitvoeren.

Daarnaast moet hij duizend euro overmaken aan stichting Make a Memory, die foto's maakt van ernstig zieke, stervende of overleden baby's. Het Openbaar Ministerie had een bedrag van vijfduizend euro geëist. De rechter besloot tot een lager bedrag, vanwege de 'symbolische aard' van de maatregel.

Van de bevalling in mei 2009 was vooraf bekend dat mogelijk complicaties zouden optreden. De gynaecoloog sprak af dat het kind met een keizersnee zou worden gehaald als een natuurlijke bevalling te lang zou duren. Aan die afspraak hield de arts zich niet.

In plaats daarvan diende de man de moeder juist medicatie toe die de weeën moesten opwekken, waarna hij naar huis ging om te eten. Tijdens de bevalling ging er iets mis en kwam het kind in de buikholte van haar moeder terecht. De baby moest alsnog met een keizersnee gehaald worden. De arts arriveerde te laat bij deze ingreep. Het kind overleed twee dagen later.

De ouders deden na de mislukte bevalling aangifte tegen de kinderarts, de verloskundige en het ziekenhuis. Justitie besloot alleen de gynaecoloog te vervolgen, maar eiste alleen voorwaardelijke straffen.