Normal_12384

AMSTERDAM - Een colonoscopie, onderzoek van de dikke darm met een endoscoop, kan gerust door een verpleegkundig endoscopist in plaats van door een arts worden uitgevoerd, zo meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Wetenschappers, waaronder die van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onderzochten de uitkomsten van duizend colonoscopieën die door tien nurse practitioners waren uitgevoerd.

Daaruit kwam naar voren dat bij iets minder dan een kwart van de scopieën de hulp werd ingeroepen van een supervisor. De verpleegkundig endoscopisten wisten met de endoscoop echter meestal eigenhandig de dikke darm te bereiken het vallen. Er traden bovendien slechts in twee van de gevallen complicaties op.

De tevredenheid van de patiënten was achteraf zeer goed (94 procent) en voor 72 procent had het op dat moment niet uitgemaakt of het onderzoek door een arts of een verpleegkundige was uitgevoerd.

De onderzoekers concluderen uit deze resultaten dat colonoscopieën even goed kunnen worden uitgevoerd door nurse practitioners als door de gastro-enteroloog.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz