Normal_12559

DEN HAAG (Novum) - Edith Schippers (VVD) vindt het 'heel ernstig' dat gegevens van patiënten die zijn behandeld in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda via internet toegankelijk zijn geweest. Dat zei de minister van Volksgezondheid dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

"Het is heel ernstig dat de gegevens van zo veel patiënten zo makkelijk waren in te zien", zei Schippers tegen Hanke Bruins Slot (CDA), die de bewindsvrouw vanwege de kwestie naar de Kamer had geroepen. De bewindsvrouw zei dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) inmiddels een onderzoek is gestart naar het privacylek.

Het lek betrof de gegevens van 52 personen, die zelf nog niet weten dat hun gegevens zijn ingezien. Het is de bedoeling dat ze worden ingelicht over de kwestie, maar dat moet in samenspraak met het CBP, zei Schippers.

Bruins Slot eiste een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar de bescherming van patiëntgegevens in alle ziekenhuizen, maar daarvoor vindt Schippers het te vroeg. Zij wil eerst de bevindingen van het CBP afwachten. Er kan immers ook sprake zijn van een specifiek probleem bij het Groene Hart Ziekenhuis.

De bewindsvrouw benadrukte dat de bescherming van persoonsgegevens in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de ziekenhuizen zelf is.

Wel toont de kwestie volgens haar aan, dat haast moet worden gemaakt met de invoering van een elektronisch patiëntendossier. Dan kan de overheid zorgen voor een deugdelijk landelijk systeem en wordt er een eind gemaakt aan 'al die houtje-touwtjesystemen die we nu hebben', aldus Schippers. "Het is nu helemaal niet zo goed geregeld."

Zondag werd duidelijk dat tientallen dossiers van het Groene Hart Ziekenhuis, waarin onder meer diagnoses, medische correspondentie, röntgenfoto's, echo's, scans en laboratoriumuitslagen staan, onbeveiligd op het net stonden. Een hacker had het lek gevonden door een voor de hand liggend wachtwoord in te tikken. De server werd na de ontdekking meteen uit de lucht gehaald.