Normal_12655

GRONINGEN (Novum) - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) onderhandelt niet meer namens haar leden met zorgverzekeraars. Dat meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) maandag. De belofte moet de zorgverzekeraars meer ruimte geven voor individuele afspraken met huisartsen.

De LHV belooft ook geen adviezen meer aan huisartsen te geven over het wel of niet ondertekenen van contracten met zorgverzekeraars. De vereniging mag nog wel als overlegpartner dienen, maar geen collectieve afspraken meer maken. Hiermee conformeert de LHV zich aan de mededingingsregels.

Volgens de kartelwaakhond zorgen de afspraken ervoor dat er meer ruimte is voor afspraken over bijvoorbeeld ruimere openingstijden van huisartspraktijken of nieuwe vormen van zorg, zoals online spreekuren. Een woordvoerder van de NMa legt uit dat dit minder goed kan als er landelijke afspraken worden gemaakt tussen de LHV en de zorgverzekeraars.

De NMa is positief over de 'constructieve houding' van de LHV. Begin dit jaar kreeg de vereniging nog een boete opgelegd vanwege de beperking van de vestigingsvrijheid van nieuwe huisartsen. Tegen die boete loopt nog een bezwaar. De LHV heeft nu toegezegd medewerkers beter voor te lichten over wat wel en niet kan binnen de mededingingswet.