Normal_12678

UTRECHT - Op basis van onderzoek uitgevoerd op verzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) is de achterstandenlijst van buurten geactualiseerd. Huisartsen ontvangen sinds 1996 een toeslag voor buurten met patiënten uit achterstandsbuurten, omdat mensen die in een achterstandsbuurt wonen vaker met een huisarts in aanraking komen en de problemen vaak ook complexer en bovendien sociaal van aard zijn. Sinds 2009 wordt deze achterstandenlijst ook gehanteerd voor verloskundigen. Daarnaast wordt er in achterstandsbuurten een bedrag gestort in een achterstandsfonds dat de huisartsenzorg moet verbeteren.

Uit het onderzoek dat gesubsidieerd werd door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) lijkt in steden als Den Haag, Utrecht, Enschede en Bergen op Zoom de achterstand toe te nemen, terwijl die in Amsterdam lijkt af te nemen.

In de nieuwe geactualiseerde lijst zijn 224 buurten aangemerkt als achterstandsbuurt. 145 buurten daarvan zijn niet veranderd sinds 2008. Ook zijn er 70 buurten die niet meer onder de criteria van de lijst vallen en zijn er 63 nieuwe buurten opgenomen. 16 buurten zijn opnieuw opgenomen in de lijst.

De lijst wordt opgesteld door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek over het percentage werklozen, lage inkomens, het aantal adressen in de buurt en het percentage niet-westerse allochtonen.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal