Normal_12706

ROTTERDAM (Novum) - Bij de Rotterdamse apotheek die vorige maand twee vuilniszakken met medische gegevens bij het vuil zette, zijn nog steeds hoge risico's voor de patiëntveiligheid. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na een bezoek eerder deze maand.

De inspectie heeft er geen vertrouwen in dat apotheek Lagaay-Westblaak van Medsen Apotheken maatregelen kan nemen die de situatie kunnen verbeteren. De IGZ heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) geadviseerd een zogeheten aanwijzing te geven, een formeel besluit waarin ze aangeeft welke maatregelen de apotheker binnen een vastgestelde termijn moet nemen om te voldoen aan verantwoorde zorg.

De apotheek aan de Westblaak werd in seaptember al onder verscherpt toezicht geplaatst omdat de medicatiebewaking en receptverwerking niet in orde is, waardoor gevaar voor patiënten kan ontstaan. Nu.nl meldde woensdag dat de apotheek kort daarvoor twee vuilniszakken met medische gegevens van ruim honderd mensen op straat zette.

Toen de apotheek onder verscherpt werd gesteld was er vier weken de tijd om verbeteringen door te voeren, maar dat is nog niet voldoende gedaan, constateerde de IGZ bij inspecties vorige en deze maand. Er zijn nog geen maatregelen genomen om de risico's voor patiëntveiligheid bij onder meer receptverwerking, medicatiebewaking en het bereiden van geneesmiddelen weg te werken.

Als de apotheek zich niet houdt aan de aanwijzingen van de minister, kan die een dwangsom opleggen.