Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

GRONINGEN (Novum) - De kwaliteit van het zorgaanbod van het Groningse TSN Thuiszorg is onvoldoende. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de verpleging en verzorging van de thuiszorgorganisatie onder verscherpt toezicht geplaatst, laat TSN Thuiszorg donderdag weten.

Volgens de IGZ schiet de organisatie tekort op het gebied van het opleiden van personeel, het veilig omgaan met medicijnen en het signaleren van mogelijke risico's. Ook qua specialistische handelingen, het omgaan met fouten en het op professionele wijze gebruiken van zorgdossiers scoort TSN onvoldoende, vindt de inspectie.

De genoemde punten moeten binnen een halfjaar verbeterd zijn. In die periode komt de inspectie TSN aangekondigd en onaangekondigd bezoeken. Het verscherpte toezicht geldt niet voor de huishoudelijke hulp, begeleiding thuis en verzorgingshuizen van de Groningse thuishulporganisatie.

In februari oordeelde de inspectie na een steekproefsgewijs bezoek aan twee locaties dat de organisatie niet voldeed. Bij een tweede bezoek in september bleek de situatie niet verbeterd. Daarop werd besloten tot het verscherpt toezicht.

TSN Thuiszorg nam in juli vorig jaar het sinds een faillissement in zwaar weer verkerende Thuiszorg Groningen over. De inhaalslag die TSN daarop probeerde te maken om de organisatie weer gezond te maken en de kwaliteit van het zorgaanbod te verbeteren bleek echter onvoldoende.

TSN laat weten een verbeterplan te hebben opgesteld en er 'zo snel mogelijk' voor te willen zorgen dat het verscherpt toezicht wordt opgeheven. De thuiszorgorganisatie meldt de voorgenomen verbeteringen niet alleen in Groningen, maar ook landelijk in te zullen zetten. TSN heeft meer dan vijftig vestigingen door het hele land, waarvan veruit de meeste gevestigd in het noorden.