Normal_apotheek__2_

AMSTERDAM (Novum) - Sinds het afsluiten van een convenant tussen verzekeraars en apothekerskoepel KNMP eind vorige maand spoort de organisatie haar leden weer aan zich aan te sluiten bij het Landelijk Schakelpunt (LSP), de opvolger van het elektronisch patiëntendossier. Het afgelopen jaar was het aantal apothekers dat deelnam aan het systeem gehalveerd. Daardoor loopt de invoering vertraging op.

De halvering van het aantal aangesloten apothekers blijkt uit het dinsdag gepubliceerde businessplan van VZVZ, de organisatie achter het LSP. In 2011 was meer dan negentig procent van de apotheken aangesloten op het systeem. Een jaar later was dat nog maar 41 procent. Daardoor zijn leveranciers van apotheeksystemen huiverig mee te werken aan verdere ontwikkeling van functionaliteiten van het systeem.

VZVZ wijt de achteruitgang aan gebakkelei tussen apothekers en verzekeraars over de kosten. De organisatie constateert een welles-nietesdiscussie. "De twee partijen in de onderhandelingen hebben een tegengesteld beeld over de gemaakte afspraken."

Het convenant tussen verzekeraars en apothekers dat eind oktober werd gesloten maakt een einde aan deze discussie, licht een woordvoerder van de KNMP donderdagavond toe. De apothekers worden weer aangespoord mee te doen. Dat moet het risico van het door VZVZ geconstateerde 'wegvallen van een belangrijke succesfactor' onder de apothekers afwenden.

Het Landelijk Schakelpunt bevindt zich in zwaar weer. Een meerderheid van de Tweede Kamer is niet overtuigd van de veiligheid van het systeem en van de garanties voor de privacy van de patiënten. De belofte van de VZVZ dat aanvankelijk gekozen wordt voor een regionale opzet heeft die zorgen niet weg kunnen nemen.

Minister Schippers kondigde onlangs aan dat ze nog dit jaar met een wetsvoorstel komt met regels voor de opvolger van het vorig jaar in de Eerste Kamer gesneuvelde elektronisch patiëntendossier.