Normal_boeken_papier_stapel

ROTTERDAM (Novum) - De Erasmus Universiteit moet meer onderzoek doen naar de fraude van voormalig hoogleraar Don Poldermans. Dat zegt president van de Koninlijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) Hans Clevers donderdag in NRC Handelsblad. Hij schaart zich daarmee achter Pim Levelt, die de affaire-Stapel onderzocht.

Levelt coördineerde de afgelopen anderhalf jaar het onderzoek naar de omvang en aard van de fraude van voormalig hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel. In bijna de helft van de gevallen werd geconstateerd dat er iets mis was. Die artikelen moeten worden teruggetrokken.

De emeritus hoogleraar vindt dat hij een nieuwe standaard heeft gezet door alle publicaties van Stapel onder de loep te nemen. KNAW-president Clevers, zelf biomedisch onderzoeker, is het met Levelt eens. Hij vindt dat van ex-hoogleraar cardiologie Don Poldermans ook alle publicaties moeten worden onderzocht. De 'vervuiling' van medische publicaties moet worden opgespoord.

Onderzoeker Levelt zei donderdag in de Volkskrant dat een wetenschappelijke instelling waar iemand jarenlang onderzoek heeft gedaan de plicht heeft om de vervuiling op te ruimen. "Het is dus verkeerd dat een universiteit op basis van een paar artikelen concludeert dat er sprake is van fraude, en daarna haar handen ervan aftrekt."

Hoogleraar cardiovasculaire geneeskunde Don Poldermans werd in november vorig jaar de laan uitgestuurd. Hij had volgens een commissie de wetenschappelijke integriteit geschonden.

De Erasmus Universiteit laat in een reactie weten zich te oriënteren op mogelijkheden om alle publicaties van de gevallen wetenschapper te beoordelen. Het gaat om zeshonderd artikelen, bijna vijf keer zo veel als er van Stapel werden gefileerd. De instelling wil zo veel mogelijk duidelijkheid scheppen over de wetenschappelijke waarde van zijn werk.

Wat de artikelen van een andere fraudehoogleraar is de kogel al door de kerk. De universiteit gaat alle publicaties van ex-hoogleraar consument en samenleving Dirk Smeesters onder de loep nemen. Rector magnificus Henk Schmidt benadrukt dat mogelijke integriteitsschendingen wel degelijk zo grondig mogelijk worden onderzocht. "Wetenschappelijke fraude moet hard worden aangepakt."