Normal_infuus_ziekenhuis

UTRECHT - Voor bepaalde behandelingen is er geen duidelijk verband tussen hoe vaak deze ingrepen in ziekenhuizen worden gedaan en de kwaliteit van de zorg, zo blijkt uit een rapportage van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg. Dit meldt het onderzoeksinstituut NIVEL.

Nederlandse ziekenhuizen hanteren al enkele jaren normen voor een minimum aantal behandelingen of ingrepen bij bepaalde aandoeningen. De gedachte hierachter is dat de kwaliteit van de ingreep zou verbeteren als deze vaker wordt uitgevoerd. Voor sommige behandelingen is dit zeker het geval, maar het is lang niet altijd wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen volume en kwaliteit van de zorg.

“Om een substantiëlere bijdrage te leveren aan de publieke belangen zal bij het vormgeven en beoordelen van initiatieven voor concentratie en volumevergroting meer aandacht moeten zijn voor het maatschappelijke en het patiëntenperspectief”, aldus de auteurs van het rapport.

Het consortium is een samenwerking tussen het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG), het onderzoekscentrum IQ healthcare en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

© Nationale Zorggids / Florian Kersten