Minister van Volksgezondheid Edith Schippers

DEN HAAG (Novum) - De hervormingen in de zorg zoals die zijn afgesproken in het regeerakkoord gaan door. Dat zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) woensdagmiddag tijdens de presentatie van het zorgakkoord.

Schippers zei 'trots' en 'heel blij' te zijn met het zorgakkoord. Daarin wordt in totaal voor 1,1 miljard euro geschoven in de zorgbegroting. "Ik kan me niet heugen dat er ooit zo'n breed akkoord is gesloten", zei de minister.

Onderdeel van het akkoord is onder meer dat de bezuiniging op de thuiszorg wordt afgezwakt: veertig in plaats van 75 procent van het budget wordt gekort. Ook kunnen meer mensen gebruik blijven maken van zorg in een instelling. De nullijn voor zorgpersoneel is ook van tafel. Maar het akkoord kost geen extra geld, zei Schippers. Het loslaten van de nullijn wordt namelijk betaald uit een 'incidentele component', aldus de bewindsvrouw.

De minister benadrukte dat de hervormingen uit het regeerakkoord gewoon doorgaan. "Maar daarbij komen aspecten die betrekking hebben op werknemers en patiënten", zei ze. "We staan aan de vooravond van grote hervormingen", zei staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Het akkoord leidt volgens hem tot veertigduizend banen extra. Ook komen de partijen een 'heel eind' om gedwongen ontslagen te voorkomen, zei hij.

Vakbond Abvakabo FNV zet geen handtekening onder het akkoord. Marleen Barth van GGZ Nederland en Patrick Fey van de CNV zeiden dat heel jammer te vinden. "Maar de bonden die hier staan, staan pal voor het akkoord", aldus Barth. Ook Van Rijn vindt het 'heel jammer' dat de Abvakabo FNV niet meedoet.