Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

Bij de invoering van het openbaar maken van berispingen aan zorgverleners is door misverstanden en slordigheden veel fout gegaan. Dat meldt het NRC.

Volgens het dagblad werd een aantal reprimandes in 2012 verkeerd gedateerd, omdat er nog een beroepsprocedure liep. Verder werden namen van zorgverleners met vertraging op de zwarte lijst gepubliceerd, bijvoorbeeld pas na vragen van journalisten. Bovendien vertoonde het besturingssysteem van het register (Zorro) mankementen.

Deze informatie zou afkomstig zijn uit interne documenten en mailverkeer van het CIBG, een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze documenten met veelal vertrouwelijke en privacygevoelige informatie lagen in een archiefkast die op een veiling werd verkocht aan een paar uit het Overijsselse dorp Sibculo.

Dat de documenten op straat liggen, is in strijd met de Archiefwet. Deze wet bepaalt dat overheidsinstanties zorgvuldig omgaan met archiefstukken en toezien op het vernietigen van  privacygevoelige informatie die daarvoor in aanmerking komt. Theo Thomassen, hoogleraar archiefwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam: 'De overheid is gehouden informatie tijdig te vernietigen, dus dat wil zeggen niet langer te bewaren dan noodzakelijk.'

Het ministerie van VWS heeft laten weten de kwestie hoog op te nemen en gaat uitzoeken hoe dit soort incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

© Nationale Zorggids