Normal_verpleegkundige

Zzp’ers in de zorg hebben er een nieuw keurmerk bij. Naast het KIWA-keurmerk is er nu ook het NEN\HKZ-keurmerk voor zzp’ers die een contract willen met een zorgverzekeraar. VGZ is de eerste verzekeraar die met dit nieuwe keurmerk gaat werken. Naar verwachting zullen ook andere zorgverzekeraars snel keurmerken eisen voor zzp’ers die met hen willen samenwerken. Dit meldt Zorgvisie. 

Zzp’ers in de zorg kregen tot voor 2011 geen contract aangeboden van zorgverzekeraars. VGZ introduceerde in dat jaar een pilot zodat ook zij een met een zorgcontract konden werken. Vanwege de transitie in 2015, moest de verzekeraar de pilot beëindigen. Echter wil het bedrijf nu toch weer met zzp’ers in de zorg (niveau 4 en 5) werken. Het NEN\HKZ-keurmerk is vanaf 2020 verplicht.

Assessments 

HKZ heeft in samenwerking met belanghebbende partijen, zoals zorgaanbieders, bemiddelaars en zzp-collectieven, een norm en een certificatieschema voor zzp’ers in zorg en welzijn ontwikkeld. Op basis van de eisen in de norm, in combinatie met het certificatieschema, is certificatie mogelijk. Dekra en DNV GL zullen de assessments afnemen die zpp’ers moeten uitvoeren om het keurmerk in handen te krijgen. 

Lex Tabak, specialist zzp’ers in de zorg: “Met het HKZ keurmerk weet een opdrachtgever direct dat hij met een gedegen ondernemer te maken heeft. We willen de branche van zelfstandigen in de zorg hiermee beter organiseren en ook de terechte zorgen die leven bij de regering het hoofd bieden."

Door: Nationale Zorggids