'Steeds meer onbevoegden en onbekwamen injecteren fillers'

Het aantal mensen met complicaties na het zetten van fillers neemt in Nederland toe. Ook zijn er steeds vaker cliënten die spijt hebben van zo’n cosmetische behandeling, ziet het Erasmus MC dat een complicatiespreekuur houdt. Dit komt deels door het aantal basisartsen dat niet bekwaam is en het aantal schoonheidsspecialisten dat niet bevoegd is, en toch fillers zetten. Dit meldt Pointer. 

Mensen kunnen allerlei complicaties overhouden aan fillers, zoals allergische reacties, bacteriële ontstekingen, bloedvaatafsluitingen of hobbels en bobbels. Deze ontstaan bijvoorbeeld bij de lippen of rimpels, als die zijn opgevuld. Fillers zijn niet hetzelfde als botox. Eigenlijk zegt het woord al wat fillers doen: ze vullen rimpels en lijntjes op. Botox ontspant de spieren, waardoor rimpels minder zichtbaar zijn.

Onbevoegd of onbekwaam

De vraag naar fillers neemt steeds meer toe en ook het aantal onbevoegde en onbekwame mensen die deze zetten is toegenomen. Basisartsen zijn bevoegd om te injecteren, maar lang niet altijd bekwaam. Ook zijn er schoonheidsspecialisten die fillers injecteren, maar zij mogen dit helemaal niet doen. Cosmetisch arts Tom Decates van het Erasmus MC probeert tijdens het complicatiespreekuur de fillers op te lossen en schade ongedaan te maken. Zijn spreekuur is inmiddels populairder dan ooit: waar er in 2016 slechts 100 patiënten met klachten langskwamen, nam dat aantal vorig jaar toe naar 389. Er is zelfs een wachtlijst, waarbij mensen met klachten of spijt minstens 3 maanden moeten wachten.

Leven lang verminkt

Jaarlijks zijn er volgens Decates zo’n 1.500 complicaties, wat op een totaal aantal behandelingen van ruim 160.000 niet veel lijkt, maar voor mensen die de complicaties hebben is het wel ernstig. Zij zijn soms voor de rest van hun leven verminkt. Onlangs noemde Decates veel cosmetische klinieken boeven: commerciële artsen die actief klanten ronselen en kwetsbare patiënten botox en fillers aanpraten. Het gaat hen puur om de verkoop van hun diensten en het geld dat ze daarmee binnenhalen

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky