‘Ouderen die roken hebben baat bij tweejaarlijks longkankerscreening’

20 procent van alle 60-plussers heeft een hoog risico op darmkanker, omdat roken in hun jonge jaren zo normaal was. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat (ex-)rokers van 60 jaar en ouder niet zozeer baat hebben bij hulp met het stoppen met roken, maar vooral bij tweejaarlijkse longkankerscreening in een CT-scan. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Hulp bij stoppen met roken heeft op 60-jarige leeftijd eigenlijk geen meerwaarde meer, stelt het Erasmus MC. Mensen die lange tijd hebben gerookt of dat nog steeds doen, hebben al zoveel schade opgelopen dat het voorkomen van longkanker niet meer mogelijk is. Desondanks is stoppen natuurlijk wel belangrijk om de schade niet te verergeren. Ook hebben ex-rokers na een behandeling tegen longkanker een hogere levensverwachting dan leeftijdsgenoten die blijven doorroken.

Bevolkingsonderzoek longkanker

Waar zij volgens onderzoekers vooral veel aan hebben is een tweejaarlijkse CT-scan om longkanker op te sporen. Zij pleiten dan ook voor een bevolkingsonderzoek onder 60-plussers. Dit kan namelijk in 20 jaar tijd 1.100 sterfgevallen onder ouderen voorkomen. In sommige gevallen leeft iemand er tien jaar langer door. De gewonnen levensjaren bij stoppen met roken zijn minder aanzienlijk.

Onderzoek naar inrichting longkankerscreening

Binnen een pilot bevolkingsonderzoek naar longkanker doen ouderen tussen de 60 en 79 jaar mee die minimaal 35 jaar lang dagelijks een pakje sigaretten hebben gerookt. Dit onderzoek moet aantonen wat de beste opzet voor een longkankerscreening is. Duidelijk is wel dat het vrijwel geen zin heeft om mensen uit te nodigen die nog nooit een sigaret hebben aangeraakt. “Die lopen niet zo’n risico op longkanker.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky