Flink minder zorgmedewerkers dan verwacht krijgen compensatie long covid

In 2023 hebben 806 zorgmedewerkers een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning bij long covid. Slechts 425 aanvragen zijn toegekend, laat demissionair minister Conny Helder voor Langdurige Zorg weten. De verwachting was dat zeker duizend zorgverleners 15.000 euro compensatie zouden krijgen. Dit meldt de Telegraaf.

Helder zegt nadrukkelijk het doel te hebben om aan alle zorgmedewerkers binnen de afgebakende doelgroep financiële ondersteuning uit te keren. Zij gaat daarom ook kijken of ze de regeling dit jaar nog een keer kan uitzetten. Volgens de demissionair minister zijn de afwijzingen op grond van het niet voldoen aan de voorwaarden. Daarmee passen ze niet binnen de doelroep van de regeling: zorgmedewerkers die van maart tot en met juni 2020 ziek werden door corona en langdurige klachten opliepen.

Flink lager

Het totale aantal toekenningen ligt flink lager dan het ministerie van Volksgezondheid had ingeschat. Het kan zijn dat er te ruim is geschat of dat een deel van de zorgmedewerkers te laat op de hoogte was gesteld van de post-covidregeling. 

Verbijsterd en geschrokken

FNV laat weten verbijsterd en geschrokken te zijn van de grote hoeveelheid afwijzingen. “Hiermee is precies gebeurd waarvoor we gewaarschuwd hadden bij deze te strenge, onredelijke en oneerlijke regeling. Zorghelden die in de frontlinie hebben gestaan hebben in plaats van een beetje compensatie een klap in hun gezicht gekregen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky