Illegale fillerbehandelingen volop aangeboden op social media

Social media staat vol met klinieken die fillerbehandelingen aanbieden. Dit zijn regelmatig schoonheidsspecialisten die dergelijke behandelingen helemaal niet mogen uitvoeren. Fillers mogen alleen gezet worden door artsen met een BIG-registratie, meldt Pointer.

Van de negentig door Pointer onderzochte social accounts die online fillerbehandelingen aanbieden, blijken negentien dit illegaal te doen. Deze bedrijven hebben geen BIG-geregistreerde arts in dienst die lippen of lijnen mogen opvullen. Zij bieden op TikTok, Instagram en Facebook behandelingen aan en worden gevonden op de zoektermen ‘injectables aanbieding’, ‘filler deal’ of ‘fillers’. Bij nog eens zeventien aanbieders van fillerbehandelingen kon niet worden aangegeven wie deze injecteert. Inmiddels bieden zeven van de onderzochte organisaties geen fillerbehandelingen meer aan.

Cursus gevolgd

Naast schoonheidsspecialisten bieden soms ook kappers of tatoeëerders fillerbehandelingen aan. Sommigen lieten aan Pointer weten niet op de hoogte te zijn van de regels rondom fillerbehandelingen. Ze hadden bijvoorbeeld een cursus voor het injecteren van fillers gevolgd, waarmee ze aannamen bevoegdheid te hebben verworven. Anderen wisten wel van de wetgeving af, maar zetten alsnog  fillers bij klanten die daarvoor een afspraak maakten.

Toezicht

Het is risicovol om injecties te laten zetten door niet-bevoegde schoonheidsspecialisten. “Ze kennen de anatomie niet, ze hebben weinig kennis van de fillerproducten en ze weten niet wat ze moeten doen als er complicaties optreden”, legt cosmetisch arts Catharina Meijer uit. Toezicht houden op dergelijke praktijken blijkt echter lastig, omdat het vaak gaat om eenpitters die niet geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel. Daarom roepen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en brancheorganisatie ANBOS voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten klanten op een meldingen te maken van illegale fillerbehandelingen bij het Landelijk Meldpunt Zorg.

Overigens hadden 47 van de negentig onderzochte organisaties wél een arts met een BIG-registratie in dienst die de behandelingen uitvoerde.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky