Ex-studente tandheelkunde stalkt en bedreigt medewerkers UMCG vanuit cel

Een voormalig studente van de opleiding tandheelkunde zit in de gevangenis vanwege stalking van haar oud-docenten en begeleiders van de Rijkuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG. De opleiding maakt zich hier grote zorgen over en vreest voor escalatie. Ze zit sinds eind november in de gevangenis, maar valt medewerkers nog steeds lastig via WhatsApp, sms en via voicemailberichten. Dit melden het Dagblad van het Noorden en RTV Noord.

De 28-jarige vrouw is een paar jaar geleden al van de opleiding tandheelkunde gestuurd, maar blijft ruim tien medewerkers van de RUG en het UMCG stalken. Zij maken zich zorgen en vinden haar onvoorspelbaar. De onrust is groter geworden sinds Fouad L. – een geneeskundestudent – drie mensen heeft doodgeschoten en de ex-studente daar online cryptische berichten over plaatste. Op Facebook is er een filmpje van haar te zien met een speelgoedpistool in een gebouw van de RUG. Deze video was al gemaakt vóór de schietpartij in Rotterdam. De tekst die de ex-studente erbij heeft staan: “Even mijn wapen laden voor de bibliothecaresse weer komt storen.”

Intimidatie en bedreiging

De vrouw heeft de praktische kant van haar opleiding tandheelkunde nooit bereikt, omdat ze niet genoeg presteerde. Ze heeft ook nooit patiëntcontact gehad en is voortijdig van de opleiding gestuurd. Desondanks kwam ze regelmatig terug naar gebouwen van haar opleider en het UMCG, waar ze naar artsen en docenten schreeuwde, ze intimideerde en bedreigde. Eén medewerker heeft koffie over haar heen gegooid gekregen.

Twaalf aangiftes

Op Facebook verspreidt ze sinds ruim een jaar berichten met volledige namen van artsen, docenten en bestuurders, waarin ze hen beschuldigt van racisme, oplichting en fraude. Inmiddels heeft de vrouw twaalf aangiftes tegen zich liggen en is er meerdere malen een gebiedsverbod ingesteld. Op de universiteit is zelfs extra beveiliging aangenomen zodat ze niet naar binnen kan komen. Zeker één keer heeft de politie haar uit een gebouw moeten verwijderen, met als gevolg dat medewerkers noodknoppen begonnen te dragen.

Sinds eind november 2023 zit ze in de gevangenis vanwege het overtreden van het gebiedsverbod. Maar helaas bedreigt ze medewerkers nog steeds vanuit haar cel. Dit doet ze met bedreigende WhatsApp- en sms-berichten en via voicemails.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky