Bijna helft zorgverleners pikt medicatie van de baas

Bijna de helft van de zorgverleners, 48 procent, pikt weleens medicatie 'van de baas' voor eigen gebruik, een strafbare actie. In de meeste gevallen, 79 procent, gaat het om pijnstillers die gewoon zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals paracetamol. Hoewel die voor weinig geld overal te koop zijn, denken ook zorgverleners er vaak niet aan om een zelfgekocht doosje in hun tas te stoppen. Op het werk zijn de pillen vervolgens makkelijk te pakken en dat gebeurt dan ook.

Dat zegt belangenorganisatie voor zorgprofessionals NU'91 op basis van een eigen peiling onder 1700 zorgmedewerkers. Redenen voor het wegnemen zijn bijvoorbeeld (acute) hoofd- en rugpijn of griepklachten. "Een veelgehoord argument is dat iemand zich niet ziek wil of kan melden en dankzij de paracetamol toch zijn of haar dienst kan draaien", aldus NU '91. Maar 22 procent zegt ook soms slaapmedicatie uit de werkvoorraad te pakken. "Het niet kunnen slapen na een nachtdienst wordt hiervoor vaak als argument gebruikt. "

Verder gaf 3 procent toe weleens zwaardere medicatie te pikken, opiaten zoals oxycodon of fentanyl. Nog eens 3 procent meldde weleens naar antibiotica te hebben gegrepen.

'Preventief'

Er moet een duidelijk beleid komen, zodat medewerkers weten wat mag en kan, vindt voorzitter Femke Merel van Kooten van NU'91. "In het bedrijfsleven zie je dat er vaak een EHBO-doos beschikbaar is voor medewerkers. Daarin zit onder andere paracetamol. Als zo'n doos op iedere afdeling staat, voorkom je dat zorgprofessionals noodgedwongen iets moeten doen wat eigenlijk strafbaar is, zoals het pakken van die paracetamol uit de medicijnkast."

Bij het nemen van zwaardere medicijnen, zoals slaapmedicatie, hebben werkgevers ook nog een verantwoordelijkheid, vervolgt ze "Werkgevers moeten onderzoeken waarom medewerkers deze medicatie nemen. Daar moeten zij preventief op inspelen. Waarom slaapt iemand slecht na een nachtdienst? Wat kan je hier als leidinggevende aan doen? Ga het gesprek aan met je medewerkers, want medicatie is heel vaak niet de juiste oplossing. Daarnaast ligt er een taak bij de zorgprofessional zelf. Geef het bij je werkgever aan als je denkt deze medicatie nodig te hebben om je werk goed te kunnen doen." 

Door: ANP