Staatsecretaris wil artsen inzetten als influencer om vaccinatietwijfels tegen te gaan

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil artsen inzetten als influencer om desinformatie over vaccinaties tegen te gaan. De demissionair bewindsman is erg positief over initiatieven als het TikTok-kanaal Dokters Vandaag en wil deze "opschalen", schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Ook overweegt de staatssecretaris afspraken te maken met techbedrijven om desinformatie op sociale media tegen te gaan.

De artsen moeten niet alleen berichten plaatsen over vaccinaties, maar ook direct met mensen in gesprek gaan. De staatssecretaris heeft tijdens gesprekken gemerkt dat veel zorgmedewerkers hun kennis met een groter publiek willen delen.

Het zou volgens Van Ooijen kunnen helpen als sociale media hun bezoekers erop attenderen als berichten desinformatie bevatten. Hij zoekt uit of vrijwillige afspraken "zinvol" zijn. Medisch geverifieerde informatie juist weer aanbevelen, is wat hem betreft ook een optie. 

Naar de voorgrond

Samen met Reclame Code Commissie, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en artsenfederatie KNMG wil de bewindsman ook op zoek naar andere manieren om foutieve informatie naar de achtergrond te plaatsen en betrouwbare informatie naar de voorgrond.

Bij de Twijfeltelefoon van het Erasmus MC kunnen mensen al terecht met vragen over bijvoorbeeld anticonceptie. Ouders kunnen het nummer binnenkort ook bellen als ze vragen hebben over vaccinaties.

Oorzaken

Signalen dat de vaccinatiegraad onder kinderen aan het afnemen is, baren Van Ooijen zorgen. Hij wijst bijvoorbeeld naar onderzoeken die laten zien dat in bepaalde wijken in Amsterdam en Den Haag steeds minder ouders hun kinderen laten inenten.

Een van de oorzaken is volgens de staatssecretaris dat mensen hun informatie vaak van sociale media halen en dat hier veel verkeerde informatie circuleert. Hij ziet ook een "preventieparadox": mensen zijn minder doordrongen van de noodzaak van vaccins omdat ze zo goed werken dat de ziektes waartegen ze beschermen amper voorkomen. Daarnaast heeft het tanende vertrouwen in de overheid - vooral sinds de coronapandemie - de vaccinatiegraad geen goed gedaan.

Twijfel

"Ik snap heel goed dat meer ouders twijfelen na alle polarisatie rond vaccinaties die we in coronatijd hebben meegemaakt", zegt Van Ooijen. "En als je twijfelt en zoekt naar antwoorden kom je ongelooflijk veel misinformatie, desinformatie en klinkklare onzin tegen. Daar moeten we meer tegenwicht aan bieden."

De Tweede Kamer gaat donderdag met Van Ooijen in debat over de dalende vaccinatiegraad.

Door: ANP