Maximale straffen geëist tegen mishandelaars zorgboerderij Wedde

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen twee voormalige leidinggevenden van een zorgboerderij in het Groningse Wedde, waar tien cliënten zouden zijn mishandeld. Het OM wil dat Paul W. (63) en Michel K. (37) vijf jaar en vier maanden de gevangenis ingaan, de maximale straf voor deze feiten. Ook eiste het OM een beroepsverbod van tien jaar.

Op de zorgboerderij woonden zeer kwetsbare bewoners die ernstig geestelijk en lichamelijk beperkt waren. De cliënten zouden zijn uitgescholden, bedreigd, vernederd en opgesloten en met geweld behandeld. De slachtoffers zouden onder andere in de sloot zijn gegooid, met hun hoofd in een wc-pot zijn geduwd en een hond zou pindakaas van een vastgebonden bewoner hebben afgelikt. "Dit was sadisme", stelde één van de officieren van justitie. Dit terwijl de doelgroep juist gebaat is bij "affectie en een structureel gevoel van veiligheid".

De andere officier sprak van een "systematisch plan van mishandelingen" dat van kracht was op de zorgboerderij. Hij noemde het een "afschuwelijke ziekmakende hel." Hij vindt het "schrijnend" dat de verdachten geen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. "Zij hebben enkel oog voor hun eigen problemen die ontstonden nadat de misstanden bekend werden."

Advocate: vrijspraak en taakstraf

Volgens de advocaat van W. was hij bij veel incidenten niet betrokken. Bovendien zouden de getuigenverklaringen van personeelsleden in sommige gevallen "onjuist" zijn en "op elkaar afgestemd". Ze pleitte voor vrijspraak voor een aantal feiten. Voor de rest achtte ze een taakstraf passend.

De verdediging van K. stelde dat er bij hem sprake was van "goede intenties, maar een verkeerde aanpak". De advocaat zei dat er regelmatig sprake was een crisissituatie, waarbij een "out of the box" aanpak geboden was. K. zou daarnaast "geen notie" hebben gehad van bepaalde incidenten. Voor de feiten waar hij wel betrokken was, stelde de advocaat dat K. "oprecht spijt" had van zijn handelen.

Undercover in Nederland

Vorig jaar kwamen de misstanden op Aurora Borealis in de openbaarheid, via het SBS6-programma Undercover in Nederland van Alberto Stegeman. De zorgboerderij werd daarna snel gesloten.

Het OM deed ook onderzoek naar negen personeelsleden. Vier van hen moeten zich op een nog onbekende datum verantwoorden tijdens een hoorzitting waarbij het OM zelf een straf kan opleggen. De rechtbank van Groningen doet op 18 juli uitspraak in de zaak van de twee hoofdverdachten.

Door: ANP