MKB Nederland

(Novum) - Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het terugdringen van het overheidstekort in een rustiger tempo moet. De werkgevers roepen het kabinet op om de Europese Commissie daarvan te overtuigen. Dat schrijven beide organisaties maandag in een persbericht.

VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken dat er 'stevig' moet worden hervormd, maar dat mag niet gepaard gaan met nieuwe belastingverhogingen. Mocht Brussel een afwijking van de begrotingsregels niet toestaan, dan moet het kabinet snijden in de eigen uitgaven. De werkgeverslasten, de koopkracht en het sociaal akkoord moeten buiten schot blijven, staat in de verklaring.

De werkgevers wijzen op het lage consumentenvertrouwen, dat geen ruimte zou laten voor verdere lastenverzwaringen. Ook moet de Europese Commissie ervan overtuigd worden dat de al ingezette hervormingen voldoende zijn en naar wens van Brussel zelf.

Volgens de maandag gepubliceerde halfjaarlijkse raming van De Nederlandsche Bank moet Nederland volgend jaar zes tot acht miljard extra bezuinigen om te voldoen aan de Europese begrotingsregels.