Centraal Planbureau

(Novum) - De sociale partners roepen de regering op af te zien van verdere bezuinigingen, zoals afgesproken in het sociaal akkoord. Dat zeggen de werkgevers- en werknemersorganisaties donderdagavond in reactie op de economische voorspellingen van het Centraal Planbureau (CPB).

"Het gaat gewoon niet goed zo", aldus Jaap Smit, voorzitter van CNV. Smit meent dat de opeenvolgende bezuinigingsrondes slecht zijn voor de economie. "Ik stel nu al een tijdje de vraag of telkens weer bezuinigen het juiste medicijn is. In plaats van de bestaande maatregelen eerst hun werk te laten doen, kiest de regering ervoor om telkens nieuwe maatregelen te nemen", aldus Smit

Het CPB voorziet voor volgend jaar een begrotingstekort van 3,7 procent, terwijl het in maart nog uitging van 3,4 procent. Coalitiepartijen VVD en PvdA besloten donderdagmiddag om volgend jaar zes miljard euro extra bezuinigen om de Europese begrotingsnorm van drie procent te halen. Bij een tekort van 3,7 procent is ongeveer zeven miljard aan bezuinigingen nodig om binnen die norm te komen.

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland roepen de regering op voorlopig niet nog verder te bezuinigen. "We vinden dat de Nederlandse overheidsfinanciën op orde moeten zijn en er stevig moet worden hervormd. Maar we vinden ook dat de economie weer op gang moet komen", melden de organisaties in een gezamenlijke reactie.