Normal_ziek_bankhangen_koorts

Het ziekteverzuim van een uitzendkracht duurt minder lang wanneer er snel contact wordt gelegd na  een ziekmelding. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van de uitstroompercentages van het UWV en Acture, een private uitvoerder van de Ziektewet voor uitzendkrachten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau AStri in opdracht van UWV en Acture. Het private Acture blijkt een hoger uitstroompercentage te realiseren dan publieke uitvoerder UWV. Uitstroom uit de Ziektewet vindt plaats wanneer een werknemer als 'hersteld' wordt aangemeld.

De belangrijkste verklaring hiervoor lijkt te liggen in het snel contact leggen na een ziektemelding. Waar Acture erin slaagt om binnen twee dagen met 97 procent van de ziekmelders contact te leggen, weet het UWV in dezelfde periode 85 procent van de ziekmelders te bereiken. Dit verklaart mogelijk het verschil tussen het aantal hersteld-meldingen na twee dagen. UWV realiseert na twee dagen een uitstroompercentage van 27,2 procent, waar Acture 51,6 procent laat zien. De onderzoekers merken op dat wetgeving belemmert dat UWV sneller kan ingrijpen. Werkgevers hebben bij UWV volgens de wet maximaal vier dagen de tijd om een ziekmelding te doen.

Joke Hoogendonk, directeur Sociaal Medische Zaken van UWV: 'Uit het onderzoek blijkt dat Acture sneller contact legt met de ziekmelder, wat over het gehele ziekteverloop gunstig lijkt uit te pakken. Acture legt in contracten vast dat de ziekmelding op de eerste dag moet worden doorgegeven. UWV kan deze afspraak niet maken, omdat werkgevers volgens de wet maximaal vier dagen de tijd hebben om te melden dat een uitzendkracht ziek is. Dit bemoeilijkt het verzuimbeheer. Het rapport van AStri geeft ons aanleiding te onderzoeken hoe werkgevers gestimuleerd kunnen worden om eerder een ziektemelding bij ons te doen.'

© Nationale Zorggids