Logo_logo_awvn_logo_werkgeversorganisatie

(Novum) - De onderhandelingen in de eerste vijf maanden van dit jaar hebben tot dusver 130 nieuwe cao's opgeleverd, aanmerkelijk minder dan in dezelfde periode in andere jaren. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN donderdag. Gemiddeld kwamen de afgelopen jaren tussen januari en mei namelijk zo'n tweehonderd cao's tot stand, zo stelt de AWVN.

Wel werden in mei iets meer nieuwe cao's afgesloten dan in de eerste maanden van dit jaar. Tussen januari en april kwamen elke maand zo'n 25 arbeidsovereenkomsten tot stand, tegen dertig vorige maand. Het is echter te vroeg om van een 'inhaalslag' te spreken, aldus de AWVN, die spreekt van een 'moeizaam verlopend cao-jaar'.

In de cao's die de afgelopen maanden werden gesloten, stegen de lonen gemiddeld met ruim 1,9 procent. Over het gehele jaar was dat aanmerkelijk minder, met een loonstijging van iets onder de 1,6 procent. Dat is minder dan de loonstijging waarover FNV eerder deze week sprak. De vakcentrale zag de lonen met 1,73 procent stijgen.

Ook stelde de FNV dat het aantal cao's ongeveer op hetzelfde niveau lag als in voorgaande jaren, op 108 nieuwe cao's. Een verklaring voor de verschillen is dat de vakcentrale niet bij alle onderhandelingen in Nederland betrokken is. Daarnaast begon het cao-seizoen van FNV in december en begint de AWVN pas in januari met tellen.