Aegon

(Novum) - Beleggers in het Koersplan van Aegon krijgen meer inzicht in de premie die gebruikelijk is voor een overlijdensrisicoverzekering zoals die in het plan is opgenomen. Aanleiding is de uitspraak van de Hoge Raad vrijdag. Het gaat om meer dan zeshonderdduizend klanten. De dertigduizend beleggers die de rechtszaak waren begonnen krijgen in totaal zo'n veertig miljoen euro.

Volgens de Hoge Raad is een premie van maximaal 1,66 procent reëel. Aegeon noemt dit in een reactie een 'volstrekt willekeurige en extreem lage premie'. De verzekeraar hield zelf intern een premie van ruim elf procent aan. Het integreren van de premie voor de overlijdensrisicoverzekering in het Koersplan was achteraf gezien 'niet handig', aldus Aegon.

Omdat Aegon de premie als onderdeel van het plan zag, wilde de verzekeraar tijdens de rechtszaak ook geen onderbouwing geven voor de hoogte. Daar komt Aegon nu van terug. Voor andere Koersplan-klanten gaat Aegon inzichtelijk maken welke premie voor een vergelijkbaar risico bij een zelfstandige overlijdensrisicoverzekering in rekening werd gebracht. Aan de hand van die analyse wil de verzekeraar kijken waar verder compensatie nodig is.

Dertigduizend klanten van Aegon spanden een rechtszaak aan in 2005. Ze claimden dat de kosten voor de overlijdensrisicoverzekering in het Koersplan niet kenbaar waren gemaakt door Aegon. Zij waren het dus ook niet eens met de hoogte van de premie voor deze verzekering. De Hoge Raad gaf ze hierin gelijk.

In totaal hebben tussen de 650 duizend en zevenhonderdduizend consumenten belegd in het Koersplan.