Normal_13844311420010_1

(Novum) - Nederlanders die zeggen in de afgelopen twaalf maanden geen gebruik te hebben gemaakt van zorg, blijken daarover in de meeste gevallen onbewust niet de waarheid te vertellen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder ruim duizend volwassenen. Ook de hoogte van de zorgkosten per jaar wordt door de meesten niet goed in geschat.

Een op de vijf ondervraagden gaf in het onderzoek in opdracht van Zilveren Kruis Achmea aan in de afgelopen twaalf maanden geen medische zorg te hebben gebruikt. Ruim tachtig procent van die groep blijkt na doorvragen echter toch een bezoek te hebben gebracht aan de huisarts, tandarts of apotheek.

"Veel mensen associëren zorg met naar het ziekenhuis gaan", licht een woordvoerder van Zilveren Kruis de resultaten toe. "Zorg die je gebruikt als je niet ernstig ziek bent, zoals de fysiotherapeut of de apotheek, wordt niet als zodanig gezien."

Een klant van Zilveren Kruis verbruikt jaarlijks gemiddeld 2292 euro aan zorg. Twee derde van de ondervraagden denkt echter dat de zorgkosten lager zijn dan duizend euro. "Nu is vaak de perceptie dat men veel betaalt, maar niet zoveel terugkrijgt van de zorgverzekeraar", weet de woordvoerder. "Dat klopt dus niet."