Normal_medicijnen343

Wanneer een patiënt een medicijn wil dat speciaal is en bereid moet worden door de apotheek, kan een zorgverzekeraar besluiten om te weigeren de kosten hiervoor te vergoeden. Uit een brief van minister Schippers (Volksgezondheid) blijkt dat apothekers eerst toestemming moeten vragen aan de zorgverzekeraar wanneer zij een patiënt hebben met een verzoek voor een speciaal medicijn. Dit meldt Skipr. 

SP stelde kamervragen, waarop Schippers de brief schreef. In de brief staat dat het aan de verzekeraars is 'om te beoordelen welke zorg, zoals bereide medicijnen maar ook andere behandelingen en zorginterventies, tot het basispakket van de Zorgverzekeringswet (Zvw) behoren.' Dit geldt volgens de minister ook voor individuele kwesties. Dit betekent dat zorgverzekeraars de vergoeding van bepaalde medicijnen mogen weigeren. Desondanks, zo benadrukt de minister in de brief, bepalen de arts en de patiënt nog steeds welk medicijn wordt voorgeschreven. 
 
Het is mogelijk dat er momenteel nog verschillen bestaan tussen de verzekerde pakketten. Zorgverzekeraars Nederland, het Zorginstituut Nederland, de Autoriteit Consument en Markt en de minister zijn daarvoor momenteel op zoek naar een oplossing. Na de zomer wordt meer duidelijkheid verwacht. 
 
© Nationale Zorggids