Normal_renske_leijten_sp

De SP heeft een voorstel gedaan om het Nederlandse zorgstelsel compleet om te gooien. De politieke partij is de bezuinigingen zat en vindt daarom dat het roer om moet. De zorgverzekeraars moeten bijvoorbeeld worden afgeschaft, net als het eigen risico. Dat meldt RTL Nieuws. 

Aanleiding voor het voorstel is de petitie 'Red de Zorg', die 800.000 mensen hebben ondertekend. Morgen zal er een demonstratie tegen de bezuinigingen plaatsvinden in Amsterdam, waar ook staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid bij aanwezig zal zijn. De SP kan zich vinden in de argumenten van de initiatiefnemers van de petitie. Daarom wil de partij dat het anders gaat: schaf zorgverzekeraars af, geen eigen risico meer voor de patiënt, breid het basispakket uit en creëer een inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorg.

"We hebben het plan laten doorrekenen en het komt helemaal uit”, zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP. “Sterker nog: zeven van de tien gezinnen gaan erop vooruit als je het op deze manier regelt. En we kunnen er zo ook voor zorgen dat degene die zorg nodigt heeft, die zorg ook krijgt."

De kans dat het kabinet het plan een kans geeft, is bijzonder klein. Maar de SP voelt zich gesteund door de roep uit de samenleving om te stoppen met de bezuinigingen in de zorg. 

© Nationale Zorggids