Normal_zorgpremie

In 2014 bedroegen de zorgkosten per Nederlander ruim 5300 euro. Dit is fors meer dan toen de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006 werd ingevoerd. Toen hing het gemiddelde rond 4000 euro. Dit blijkt uit de publicatie 'Ontwikkeling en financiering van de zorglasten sinds 2006' van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

De Zorgverzekeringswet verplicht iedere Nederlander om verzekerd te zijn via een basiszorgverzekering. Hieronder valt bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, apotheek en zorg in het ziekenhuis. De kosten hiervoor zijn in bijna tien jaar tijd opgelopen tot 5300 euro per persoon. Een deel van de kosten wordt betaald vanuit premies, belastingen en sociale bijdragen. Een ander deel wordt rechtstreeks betaald via het eigen risico.

Hoewel het grootste deel van de kosten door de overheid betaald wordt, betaalt de Nederlander ook voor een deel mee aan de zorgkosten. Per persoon komt er meer dan duizend euro binnen via de verzekeringspremies. Daarbovenop betaalt men indien van toepassing het eigen risico, voor zorg dat buiten de basiszorgverzekering valt. Dit zijn vooral zelfzorggeneesmiddelen en hulpmiddelen.

Uit de publicatie van het CBS blijkt dat de afgelopen twee jaar minder zorgtoeslag is uitgekeerd. In 2014 ontvingen ruim 5 miljoen mensen zorgtoeslag. Dat is zo'n 400.000 minder dan het jaar ervoor. In 2014 en 2015 is de inkomensgrens verlaagd, waardoor minder mensen recht hebben op een tegemoetkoming in hun zorgkosten. Hierdoor moeten zij zelf meer meebetalen aan de zorgkosten.

© Nationale Zorggids