Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland hebben een akkoord bereikt over de afronding en afwikkeling van het Onderzoek controles GGZ 2013. Door onduidelijkheden kwam een gedeelte van de omzet in 2013 onder druk te staan, maar met dit akkoord is hier een einde aan gekomen. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 

Volgens ZN is het uitgangspunt bij het akkoord dat cliënten/verzekerden altijd de zorg moeten kunnen krijgen waarop zij recht hebben en dat deze betaald wordt aan de aanbieder als de zorg rechtmatig en doelmatig geleverd is. “Een deel van de omzet 2013 landt in de jaarrekening 2014 en zorgt daardoor voor onzekerheid over deze jaarrekening. De Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants heeft hierover eerder een audit alert afgegeven. Het akkoord neemt ook deze onzekerheden weg”, aldus ZN.

Door zorgverzekeraars en GGZ-aanbieders is in 2014 het initiatief genomen om het Onderzoek controles GGZ 2013 op te stellen. De controles voor de curatieve GGZ moesen op een meer effectieve en efficiënte wijze uitgevoerd worden. Het onderzoek houdt in dat de deelnemende GGZ-aanbieder de eigen declaraties van 2013 toetst op een aantal specifieke controlepunten. Dit gebeurt aan de hand van een vooraf door de zorgverzekeraars gezamenlijk gedefinieerd toetsings- en normenkader.

Tijdens het onderzoek is gebleken dat de GGZ-aanbieders zich niet in alle gehanteerde normen konden vinden. Het ging om de punten hoofdbehandelaar, verlof en verblijf, verwijzing, misbruik van middelen. Over deze punten zijn afspraken gemaakt.

Op de website van ZN kunt u de afspraken lezen. 

© Nationale Zorggids