Normal_edith_schippers_3__2_

Minister Schippers van Volksgezondheid voert onderhandelingen met farmaceuten waarbij de transparantie te wensen over laat. De minister heeft veel kritiek ontvangen over het geheimzinnige karakter van de onderhandelingen over de prijs van dure geneesmiddelen, onder andere van het Zorginstituut en andere politici. Dit meldt Skipr. 

Schippers is in gesprek met farmaceuten om de prijzen van bepaalde geneesmiddelen omlaag te krijgen. Deze prijsdaling is in sommige gevallen noodzakelijk om het middel in het pakket te houden bij zorgverzekeraars. Zo wordt het middel Pertuzumab voor de behandeling van borstkanker inmiddels wel weer vergoed door zorgverzekeraars, maar blijft de daadwerkelijke prijs van het geneesmiddel geheim. Pertuzumab is bewezen effectief, maar ook erg kostbaar.

Volgens het Zorginstituut zou de minister transparanter moeten zijn over de onderhandelingen. “Dat de prijs waarvoor het medicijn in het pakket belandt geheim blijft, is onacceptabel”, zegt Marcel Canoy, lid van het Adviescommissie Pakket. Ook CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot uitte kritiek op de minister. “Die afspraken vormen een tijdelijk lapmiddel maar wat als contracten aflopen? Daarover tast de patiënt in het duister.” Door de geheime onderhandelingen zijn zorgverzekeraars tevens niet in staat om de exacte bedragen mee te berekenen in het premiebedrag van de verzekerden.

Schipper vindt echter dat zij geen andere keuze had. “Als ik moet kiezen tussen transparant zijn en dus geen deal krijgen óf wel die korting binnenhalen in geheime onderhandelingen, kies ik voor het laatste.” Ze krijgt steun van patiëntenfederatie NPCF, die van mening is dat het doel de middelen heiligt.

© Nationale Zorggids