Normal_tralies__ggz__tbs__gevangen__crimineel24

Dit voorjaar komt in Assen een spoedpoli en psycholance om verwarde personen op te kunnen vangen. Deze mensen worden nu nog door de politie opgevangen, maar daar komt een einde aan. Door specialistische zorg te bieden op de nieuwe opvanglocatie, wordt de politie niet langer belast met deze zorg en kan bovendien sneller de juiste geestelijke gezondheidszorg verleend worden. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

De opvang van verwarde personen is al langer een punt van discussie. Een onderkomen bij de politie is niet ideaal voor de persoon in kwestie. De politie heeft niet altijd de nodige kennis in huis. Daarnaast worden verwarde personen in celblokken opgevangen. Met de komst van de spoedpoli in Assen wordt een betere omgeving gecreëerd voor de behandeling van verwarde personen.

Ook komt er een speciale psycholance die ingezet kan worden wanneer melding wordt gemaakt van een verward persoon. Dit voertuig is minder hectisch voor de patiënt. Zo zijn er geen zwaailichten aanwezig op het voertuig. Over de kleur van de psycholance wordt nog gediscussieerd. Het voertuig wordt waarschijnlijk wel geel, maar met een andere accentkleur.

De financiering voor de spoedpoli en psycholance is nog niet helemaal rond. “We hebben gesprekken met de Rijksoverheid voor de financiering maar dat schiet niet echt op”, zegt Asser burgemeester Marco Out. Wel is er goed contact met zorgverzekeraars, die waarschijnlijk een belangrijke financiële rol gaan spelen. Het resterende bedrag, zo’n 500.000 euro, moet van de Drentse gemeenten komen.

De politie ontving vorig jaar zo’n 65.000 meldingen over verwarde personen. In 2010 was dat 65 procent minder. Het is volgens Marco Out dan ook belangrijk om goed samen te blijven werken met de politie om iedereen van de juiste zorg te voorzien. Op 1 maart worden de spoedpoli en psycholance in gebruik genomen.

Door: Redactie Nationale Zorggids