Normal_operatie__operatiekamer__chirurg

Zorgverzekeraars Nederland schat dat ziekenhuizen ongeveer 75 procent van de 170.000 tot 200.000 uitgestelde operaties dit jaar nog kunnen uitvoeren. Naar verwachting lukt het zes op de tien ziekenhuizen om alle uitgestelde zorg te kunnen inhalen. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid staat achter deze schatting. Dit meldt Skipr. 

Ziekenhuizen hebben hun eigen verwachtingen doorgegeven aan ZN, waarop deze schatting is gebaseerd. Bijna alle ziekenhuizen hebben inmiddels hun inhaalzorgplan ingeleverd bij de koepelorganisatie van zorgverzekeraars.

Coronagolf najaar

Of ziekenhuizen inderdaad 75 procent van de inhaalzorg kunnen uitvoeren, hangt wel af van een mogelijk nieuwe coronagolf in de herfst. Dat kan invloed hebben op het aantal beschikbare bedden op de intensive cares, de beschikbaarheid van operatieskamers en voldoende personeel. “Ook de omvang van de nu nog onbekende zorgvraag speelt mee”, zegt ZN. Daarnaast kan de capaciteit van de nazorg “een bottleneck worden”. Daarom is het belangrijk dat ziekenhuizen, revalidatiezorg en wijkverpleging samenwerken voor een goede doorstroom vanuit het ziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids