Artsen willen gezichtsoperatie trans personen wel uitvoeren, verzekeraars niet

Zo’n negenhonderd mensen trans personen per jaar willen een gezichtsoperatie ondergaan om hun gelaat te vervrouwelijken. Artsen zien wel degelijk het nut van de ingreep, maar zorgverzekeraars kijken hier anders tegenaan. Medisch adviseurs in dienst wijzen vergoedingen hiervoor af omdat zij het gezicht van de trans persoon vrouwelijk genoeg vinden. Dit meldt Skipr. 

Trans vrouwen hebben na hun transitie soms nog een stevige kaaklijn of mannelijke neus, waardoor ze in winkels nog meneer worden genoemd of zich niet op hun plaats voelen in het vrouwentoilet. Met alle mentale gevolgen van dien. Een gezichtsoperatie kan hun gelaat vervrouwelijken, bijvoorbeeld met een rondere kaak, vlakker voorhoofd of kleinere neus.

Wél vrouwelijk

Zo’n ingreep kost soms wel tienduizenden euro’s en zorgverzekeraars wijzen vergoeding regelmatig af. Medisch adviseurs die verzekeraars bijstaan in het maken van een vergoedingsbeslissing vinden in die gevallen dat het gelaat van de trans persoon niet mannelijk en de ingreep dus niet noodzakelijk is. En dan ontstaat de situatie van een trans persoon die haar gelaatskenmerken niet vrouwelijk genoeg vindt en een verzekeraar die daar lijnrecht tegenover staat.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky