Contract zorgverzekeraars met huisartsenketen Co-Med definitief opgezegd

Zorgverzekeraars hebben hun contract met de commerciële huisartsenketen Co-Med definitief beëindigd. Dat zat er al aan te komen: vorige week werd de overeenkomst al opgeschort omdat de verzekeraars hadden vastgesteld dat Co-Med "de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen" en verplichtingen niet nakwam, stellen CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis.

Co-Med heeft twaalf huisartsenpraktijken, onder meer in Amsterdam, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Zwolle. In totaal staan bij deze praktijken tienduizenden patiënten ingeschreven. De meesten zijn de komende tijd voor hun eerstelijnszorg aangewezen op de onlinehuisartsen van Arene. De organisatie werkt samen met lokale huisartsen die iemand fysiek kunnen onderzoeken als dat nodig is. In een aantal plaatsen kunnen patiënten terecht bij een andere huisartsenpraktijk.

Aan een structurele oplossing voor alle patiënten "wordt gewerkt", laat CZ weten. Mensen mogen wel zelf op zoek gaan naar een nieuwe huisarts, maar dat hoeven ze niet te doen. "Wij werken aan een blijvende oplossing per praktijk", klinkt het.

Facturen

De praktijken waren de afgelopen dagen onbereikbaar voor patiënten. CZ noemt dat "een ernstig risico voor de patiëntenzorg". Omdat geen zicht was op verbeteringen bij het bedrijf, dat diep in financiële en juridische problemen en conflicten zit, zien de zorgverzekeraars het niet meer zitten om met Co-Med samen te werken.

De verzekeraars adviseren patiënten om nu geen facturen van Co-Med te betalen. Ze maken duidelijk dat ze zelf de betalingen ook niet zullen hervatten.

Online

Over Co-Med zijn al jaren veel klachten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde vorig jaar al vast dat praktijken zo slecht bereikbaar en bezet waren, dat dit "een groot risico voor de patiëntveiligheid" opleverde. De inspectie wilde ingrijpen, maar Co-Med won vervolgens een rechtszaak over de termijn waarop zaken verbeterd moesten worden. Daardoor werd de zaak steeds weer gerekt.

Voor sommige patiënten levert de sluiting van de praktijken direct problemen op. Het ziekenhuis in Den Helder krijgt veel telefoontjes van mensen die niet meer weten waar ze naartoe moeten. In de Kop van Noord-Holland sloot eerder al de Co-Med-praktijk in Anna Paulowna door personeelsgebrek. Patiënten moesten voortaan naar Breezand. Nu is dus ook de praktijk daar dicht en zijn mensen in het gebied afhankelijk van de huisartsenzorg die Arena online kan leveren.

Door: ANP