Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

DEN HAAG - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) stelde onlangs in een kamerbrief vragen aan het kabinet over de invloed van de decentralisatie van zorgtaken op de lokale samenleving, gezinnen en individuen. Omdat de financiële en maatschappelijke uitvoerbaarheid van de plannen nog onduidelijk zouden zijn, pleit de VNG nu voor een onafhankelijk onderzoek.

Het kabinet wil de verantwoordelijkheid voor zorgtaken op het gebied van jeugdzorg, werk en AWBZ-begeleiding bij de gemeenten neerleggen met een strikte bezuinigingsopgave en stelt tegelijk minder geld beschikbaar via het Gemeentefonds. De invloed van deze bezuinigingen op de financiële positie van gemeenten en de ondersteuning van inwoners is onvoldoende duidelijk.

Volgens VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma hebben de vragen die aan het kabinet zijn gesteld nog niet geleid tot een duidelijk totaalbeeld van de effecten op de samenleving en de financiële risico’s. “Gemeenten en Rijk dragen gezamenlijk verantwoordelijkheid in het slagen van de decentralistaies,” aldus Jorritsma.

De vereniging dringt er daarom op aan dat er op zo kort mogelijke termijn een onderzoek moet plaatsvinden dat zich moet richten op de financiële, wettelijke en maatschappelijke voorwaarden waaronder de decentralisaties een succes kunnen worden.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten