Baanstede, sociale werkplaats, doorgaan, verlies

KOOG AAN DE ZAAN - Gisteren zijn een kleine zesduizend handtekeningen voor het behoud van sociale werkplaats Baanstede overhandigd aan wethouder Erik Struijlaart van Zaanstad, die tevens bestuursvoorzitter van Baanstede is. Met de handtekeningen willen de initiatiefnemers de boodschap verkondigen dat de sociale werkplaats zichzelf kan bedruipen, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Baanstede biedt plaats aan negenhonderd mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking in de Zaanstreek en Waterland. Volgens oud-econoom Rob Berkman van Actiecomité Behoud Baanstede kan de werkplaats op eigen houtje verder gaan. De negen verantwoordelijke gemeenten denken dat dit niet kan, aangezien het afgelopen jaar ruim een miljoen euro verlies is geleden. De gemeenten vinden dan ook dat de werknemers van Baanstede straks bij ‘gewone’ bedrijven moeten gaan werken.

Volgens Berkman zijn er evenwel nog voldoende mogelijkheden voor Baanstede om hun werkzaamheden uit te breiden, bijvoorbeeld door werk van gemeenten over te nemen, of werkzaamheden in de schoonmaak en digitalisering.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal